#NitaVertical a la Quinta Forca

Com a resultat d’una conversa a tres bandes via #twitter amb en @lluispalleja i en @zaurin, que ara mateix no recordo de què anava, vaig llançar el repte de fer una cata de Nita Vertical. Ara puc confessar que era una manera molt cutrosa i roïna de beure una miqueta de vi amb bona companyia… però clar, a en Lluís no li pots deixar un repte a la taula i que no l’agafi i el faci realitat. Així, un mes després em vaig trobar amb una invitació per anar a fer una cata vertical de Nita al restaurant la Quinta Forca de Nulles.

Així que, com per art de màgia, em vaig trobar juntament amb una ben nodrida colla de menjadors i beuradors reconeguts de la província en un entorn espectacular i amb tota una nit per endavant. Després de les oportunes presentacions i de les retrobades en Xavier ens va col·locar a un salonet del restaurant que és perfecte per a una trobada d’aquest tipus i que s’adiu força bé per qualsevol menjada que requereixi d’una sala d’unes 10 persones privada. En aquell moment va prendre la veu cantant na Meritxell Pallejà, alma mater del vi, que ens va guiar pel tast per les (crec recordar) 5 anyades diferents del Nita… del 2004 al 2009. S’ha de dir que na Meritxell estava un pèl nerviosa, era la primera vegada que feia aquest tipus d’actuació en públic i, creieu-me, de sortida no érem un públic fàcil (a mida que passàvem del tast al beure vi ens vam fer més fàcils de tractar). No és la meva intenció, i a més no en se prou, com per destacar alguna de les característiques d’un vi excel·lent, però s’ha de dir que, tot i no tocar fusta, les anyades més antigues (2005 i 2006) han aguantat perfectament el pas del temps. Tant és així que la mineralitat de l’anyada 2006 va tenir defensors, entre els que m’incloc, que asseguràvem que era, juntament amb l’anyada del 2009, la millor de totes. A mida que tastàvem les altres anyades es potenciava la fruita per damunt de la terra, arribant a un equilibri extraordinari a la darrera producció que s’havia posat en ampolla (la del 2009). I amb això i el puntet que ja portàvem… es va acabar el tast i vàrem tornar a la cuina.

A la cuina va prendre el timó en Xavier Fabra, el master ceremoniae del menjar, que en primer lloc ens va posar els punts sobre les tes advertint-nos “el sopar serà a peu dret ja que no penso servir-vos el menjar a cap de vosaltres”… ens va veure el llautó després del nostre comportament al tast i va voler treballar per avançat. Si el tast del Nita havia estat un festival, les menges que ens va preparar en Xavier varen mantenir el nivell de forma espectacular. Si no recordo malament ens va preparar els següent:

  • La banderilla, tot un clàssic
  • El rave amb bacallà i oliva morta (foto)
  • La Sopa de poma i ametllons
  • El sushi de xiribecs i sobrassada i el maki de trinxat i botifarra culera (foto)
  • Els ous de lluç oli safra, patata violeta i gamba de Tarragona (foto)
  • Mi-cuit de foie amb melmelada de pastanagues (foto)
  • La brava 2011
  • La Patata amb tòfona (foto)
  • Cus-cus de lletons de xai amb vi de nous (foto)

De la brava i la sopa de poma no vaig tenir temps a fer foto… o no menjava 😉. Si hagués de destacar alguna cosa, que no cal, em quedo amb el mi-cuit de foie i els cus-cus de lletons. Com deia abans, tot un festival!!!!

La característica principal del Quinta Forca, deixant a banda que es menja de colló de mico cap amunt, és que forma part de l’associació slowfood, marca originària italiana nascuda com a conseqüència de l’obertura del primer McDonald’s a Itàlia, i del grup de cuiners i restauradors kilòmetre 0. Els cuiners i restauradors km 0 es destaquen per acollir a la seva carta una sèrie de plats que segueixen criteris de sostenibilitat, proximitat i temporada. En resum, una feina ben feta.

 Tot plegat una nit especial, viscuda amb gent destacable, amb bon menjar i bon veure. No es pot demanar res més… no? doncs si, que es repeteixi!!!!. Per cert, ho oblidava… l’oli era Mas de Santa Creu d’@isidresole.

Com a resultat d’una feina ben feta, la guia Parker ha puntuat al Nita 2009 amb 92 punts i en Xavier Fabra ha sortit al programa Cuines de TV3 amb les següents receptes: Patata brava, Confitat de bacallà amb maduixes, Tupina i rostit de porc amb vi de nous i Sopa de pomes i ametllons.

Les fotos que adornen aquest post són de @guell, @lluispalleja i @agustilopez… i la d’en @guell va ser popular a instagram!!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

2 pensaments sobre “#NitaVertical a la Quinta Forca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s